Înscrie-te în lista de comunicare

 
100 de Fapte Bune / Ana-Maria Brânză

Campioană Olimpică la Spadă

Ana-Maria Brânză

“No matter what, never give up

Declarată cea mai bună spadasină din lume, pentru trei sezoane consecutive, Ana-Maria Brânză și-a câștigat un loc valoros în sportul românesc de performanță și în inimile românilor, prin talent și determinare, prin munca extraordinară, recunoscută prin zeci de medalii la multiple competiții mondiale, dar mai ales prin atitudinea de învingător pe care o împărtășește tuturor celor din jurul ei.

Eșecurile și înfrângerile suferite de-a lungul carierei sale i-au oferit cele mai importante lecții de viață și de reușită și sunt momentele la care se reîntoarce mereu „pentru că nu e nimic mai periculos pentru un sportiv de performanţă decât automulţumirea făţişă”, declară Ana-Maria Brânză.

Și-a început cariera sportivă în 1996 la CSS nr. 3 Steaua București cu antrenorul Radu Szilaghy, iar în prezent activează la CSA Steaua București.

Prima medalie de aur la juniori a câștigat-o în 2001 la Gdansk în Polonia, iar de atunci are în palmares medalii naționale, europene, mondiale şi două medalii olimpice. A fost răsplătită cu Ordinul “Meritul Sportiv” clasa a II-a cu 1 baretă după medalia obținută la olimpiadă de la Beijing din 2008, iar din anul 2007 este Maestru Emerit al Sportului.

Campioană olimpică medaliată cu aur la ediția din 2016 de la Rio de Janeiro, vicecampioană olimpică la Jocurile Olimpice de vară din 2008 de la Beijing, de două ori campioană mondială pe echipe şi de şapte ori campioană europeană. A câştigat de-a lungul carierei 14 turnee de Cupa Mondială şi a fost declarată cea mai bună spadasină din lume în sezoanele 2007–2008, 2008–2009 și 2012–2013, egalând recordul deținut de franțuzoaica Laura Flessel-Colovic. Tot atunci a fost și numită în funcția de membru în Comisia Sportivilor din Federația Internațională de Scrimă.

Dincolo de performanțe sportive și medaliile obținute, se implică activ în campanii menite să încurajeze sportul în rândul tinerilor și nu numai, crezând cu tărie că “sportul creează oameni, iar zâmbetul e inclus”. Susține și AITA, un centru pentru copii autiști în București. În noiembrie 2013 a lansat campania Aleargă de ziua ta, care încurajează oamenii să-și sărbătorească ziua lor de naștere prin mișcare și colectarea de fonduri pentru o cauză caritabilă.